Fylkesmann Lars Sponheim, Ordfører Roald Aga Haug, Rådgiver Rolf Bøen og Rådmann Ole-Jørgen Jondahl fikk møte Googleline og høre om hvordan dette kan bidra til økt sikkerhet i fjellheimen. |
Dette prosjektet har vært en drøm å jobbe med. Det tok oss 2 måneder, men potensialet er enormt. Det var derfor en glede å presentere dette for Fylkesmann Lars Sponheim da han besøkte Odda i oktober.
Forhistorien
Det startet med at Google tok kontakt med Bjørn Heidenstrøm. Vil du være ansvarlig for at 500.000,- i en ryggsekk blir bært rundt i norsk natur? Svaret ble ja.
Så fikk jeg høre om dette prosjektet gjennom podcasten til NRK Beta. De hadde et portrettmøte med han om teknologien i Googlekula. Jeg hørte dette og så umiddelbart noen fantastiske muligheter. Søkte opp Heidenstrøm på nettet og tok kontakt i alle kanaler.
Bjørn svarte med et rungende jaaaaaa og prosjektrammene ble definert. Så var det bare å vente på fint vær.
Her er dokumentasjon fra alle turene vi har "trekket" i Odda kommune. Så gleder vi oss til å vise de endelige turene til hele verden :-)
Trolltunga
Første tur måtte jo bli til Trolltunga. Den 5. september ringte jeg til Heidenstrøm og fortalte at været var meldt strålende i flere dager: Kan du komme?
Kvelden etter kom Bjørn kjørende over Haukeli og tok inn til meg privat i Odda. På vei over fikk jeg beskjed om at vi kunne få hjelp dagen etter.
Onsdag 7. september sto vi klare med Googlekula og ble løftet opp med helikopter på 5 minutter. Før vi fikk sukket var vi fremme og sto på tunga kl 09:00. Vi fikk fred og ro fra turister og kunne filme og forberede "ruta".
Bjørg Heidenstrøm hadde kula på ryggen hele veien. Det ble mange hyggelige stopp med nysgjerrige turister fra hale verden, mens jeg filmet og dokumenterte. Her kan dere se filmen vår:
Lilletopp
Dagen etterpå var det tid for ny tur. Torsdag 8. september skulle bli min dag for å bære Googlekula. Det ble Lilletopp i Tyssedal som ble første tur. Med sine små avstikkere er dette en strålende tur å ta med gjester og besøkende. i tillegg er det en solid dose industrihistorie på vei opp. Utsikten du finner aller øverst er fantastisk - oppover og nedover Sørfjorden.
Buerbreen
Oppturen med å mester 22 kg på ryggen gjorde meg entusiastisk. Kunne vi klare en tur til? Samme med fotograf Bjørn Heidenstrøm dro jeg like godt opp i Buerdalen. He r gikk vi hele veien inn til Buerbreen og feiret med en øl. Fantastisk tur og herlig mestringsfølelse :-) Her kan dere se filmen fra turen. Det er forøvrig den først filmen, siden jeg kom til Odda, hvor jeg selv er i hovedrollen :-)
Topp
På grunn av feilregistrering under Trolltungaturen gikk Sjur Øygard, Kari Anne Kvestad Kråkevik og meg opp til Topp. Der gjennomførte vi en nyregistrering av veien rundt vannet og utenom hytteområdet. Dette legges så inn i den offisielle Trolltungaturen.
Reinanuten
Torsdag 15. september var det strålende vær og jeg ringte May Britt Buer. Hun var klar for en treningsøkt. Sammen gikk vi opp over 1000 høydemeter og havnet på Reinanuten. Her kan vi se rett over på Folgefonna, ned i Buerdalen og gå inn på brearmen som heter Buerbreen. Et fantastisk utsikt og en herlig frihetsfølelse.
På vei opp til Reinanuten fikk vi følge av sønnen til May Brittt - Sondre. Han fikk hjelpe til med å bære Googleline ned igjen...men ikke helt ned:
Løypestrengen
For på vei opp hadde Bjørn Buer og Audun Johanson lagt en plan. De ville sende Googlekula (verdt 500.000,-) gjennom lufta, ned fra fjellet og til bunnen av dalen. Løypestrengen til Bjørn ble testet før vi gikk opp. Festeanordningen ble filmet. Så fikk jeg hjelp av Audun opp i fjellsiden til å feste kula. Litt walkie talkie med Bjørn Buer nede i dalen og vipps var kula på vei.
Vi aner ikke om denne lufteturen blir lagt ut av Google, men nå finnes det en mulighet for at alle kan få gå i lufta og stå 300m over bakken, midt i Buerdalen, mellom to Norske fjell, en isbre, noen fosser og nydelige Sandvinvannet! Jeg tror det kan være verdt et forsøk :-)
Buerdalen
To dager senere - 17. september - gikk Eivind Øyre Trones med Googleline (som hun nå blir hetende) fra Buer og hele Buerdalen ned til Jordal. Der svingte han til venstre, langs Sandvinvannet og gikk bort til parkeringen ved Campingplassen.
Der tok jeg over og gikk innom alle de offisielle stiene på Hovden, gangbrua over Opo, minnesmerket for Patterson og stien ned langs elven Opo - til sykehuset. Ved å gå hele veien bort til Røldalsveien ble registreringen koblet til eksisterende Streetview i Odda. Da kan man "gå" fra sentrum og helt opp til Reinanuten og Buerbreen.
Kulturstien på Mannsåker
Den 18. september var det nok en gang Eivind Øyre Trones som skulle på tur. Denne gang gikk han sammen med Christiane Hansen. De tok hele den oppmerkede kulturstien på Mannsåker. Det skal bli veldig spennende å senere jobbe med innleggelse av digitale elementer i denne stien og gjøre innholdet på stien tilgjengelig digitalt.
Her ble det litt ca.tegninger av stien i og med at kartgrunnlaget var så dårlig, men bildene som ble registrert er fra stien osv.
Eidesnuten
Den 6. oktober var det nok en gang fantastisk vær i Odda. Jeg ringte til Jostein Kalan og Eivind Øyre Trones. Sammen gikk vi opp til Eidesnuten. Men i tillegg gikk vi opp to avstikkere, samt hele veien ned til Campingen. På denne måten blir gatenettet fra Røldalsveien utvidet med Eidesnuten som ytterpunkt.
Freimsstølen
Mandag 10. oktober var det May Britt Buer om tok med seg Googleline. Hun gikk hele veien opp til Freimstølen. Deretter gikk hun litt videre mot Rossnos før hun stoppet på et sted med flott ustikt og ringte meg: Full harddisk.
Turen videre fra Freimsstølen til Rossnos ble ikke dokumentert, men vi skal hvertfall få nyte et godt stykke på vei :-)
Oddavarden
Med ny harddisk og oppladede batterier gikk Jostein Kaland fra parkeringsplassen på Korlevoll og opp til Oddavarden. Det var en vakker høstdag 11. oktober og jeg gleder meg til å finne denne turen på Google streetview Natur i mars...for der har jeg ikke gått selv.
Odda sentrum
Litteratursymposiet fyller Odda sentrum med et yrende folkeliv. Handelstanden erobrer gaterommet og folke vrimler sammen for å være sammen. Dette er perfekt ramme for å presentere Odda sentrum til resten av verden.
Jeg ringte til Eivind Øyre Trones. Har tok på seg Googleline og spaserte gjennom de folkefulle sentrumsgatene. Lørdag 15 sept var en perfekt dag å gjøre det på. Konsert på Lindeplassen. Omvisninger på Smelteverkstomta. Det må da bli noen utrolig gode bilder av Odda? Som viser oss som en attraktiv destinasjon for 100.000 turister neste sesong?
Solsiden
Da Eivind kom tilbake til meg i Ragdeveien hadde jeg et siste ønske. Eivind gikk derfor det jeg kaller The Sunny Walk: Fra Tyssedalseveien går du opp hele Ragdeveien. Over elven og videre ned igjen på Freimsveien. Dette er bilveier som fører frem til turområdet i Freimslia, Freimsstølen, Rossnoss og videre over til Trolltunga. Fra Ragdeveien har du også muligheten til å gå videre inn på kulturstien over Mannsåker. Ringen er sluttet.
Opplæring
Det var flere som måtte til for å kunne gjøre alle disse turene. Derfor fant jeg yt at vi kunne tilby Google video-opplæring. Bjørn stilte opp og sammen produserte vi en hel del opplæringsfilmer.
Her forklares teknologi. Mulighetene. Dilemmaer. Fremgangsmåte. Og hvordan vi gjenomfører en tur. Alt dette ble lagt på en Blogg hvor alle med tilgang til Googleline kan få førstehånds informasjon og opplæring fra mester Bjørn Heidenstrøm. Om du er litt nysgjerrig kan du sjekke det ut på denne linken.
Avsluttning
Så er det på tide å takke.
En takk til Odda kommune som fant midler til å finansiere prosjektet. Og en stor takk til bærehjelperne: May Britt Buer, Sondre Buer, Jostein Kaland, Sjur Øygard, Eivind Øyre Thrones og Christiane Hansen.
Aktiv Odda
Det hører med til historien at Sjur, Eivind og Christiane går på idrettslinja på Vidergående. Deres ungdomsbedrift heter Aktiv Odda. Dette er et prosjekt hvor de bidrar for å legge til rette for mer tilgjengelighet og synlighet på friluftsliv. Samtidig som de bygger omdømme i lokalmiljøet.
En stor takk til Bjørn Heidenstrøm. Du er inspirerende, proff, gal og nysgjerrig. Du har en visjon og en egen evne til å gå/sykle/svømme/løpe for å nå det store målet: digitalisert friluftsliv for alle. Vi i Odda skal ta vår del av jobben. også deler vi med alle andre.
Så gjenstår det å se om vi har gjort alt riktig. Er kvaliteten god nok for Google? Om det er det, og alt legges ut, så blir Odda kommune den best dokumenterte turistkommunen i Norge.
På turen fra Trollunga og ned tok vi ca 220.000 bilder. Vi har passert en millioner bilder fra alle turene i kommunen. Når alt legges ut på Google Streetview Nature blir det fest i byen. Velkommen til Odda sesongen 2017 :-)
På vei opp til Reinanuten fikk vi følge av sønnen til May Brittt - Sondre. Han fikk hjelpe til med å bære Googleline ned igjen...men ikke helt ned:
Vi aner ikke om denne lufteturen blir lagt ut av Google, men nå finnes det en mulighet for at alle kan få gå i lufta og stå 300m over bakken, midt i Buerdalen, mellom to Norske fjell, en isbre, noen fosser og nydelige Sandvinvannet! Jeg tror det kan være verdt et forsøk :-)
Her ble det litt ca.tegninger av stien i og med at kartgrunnlaget var så dårlig, men bildene som ble registrert er fra stien osv. |
Turen videre fra Freimsstølen til Rossnos ble ikke dokumentert, men vi skal hvertfall få nyte et godt stykke på vei :-)
Jeg ringte til Eivind Øyre Trones. Har tok på seg Googleline og spaserte gjennom de folkefulle sentrumsgatene. Lørdag 15 sept var en perfekt dag å gjøre det på. Konsert på Lindeplassen. Omvisninger på Smelteverkstomta. Det må da bli noen utrolig gode bilder av Odda? Som viser oss som en attraktiv destinasjon for 100.000 turister neste sesong?
Da Eivind kom tilbake til meg i Ragdeveien hadde jeg et siste ønske. Eivind gikk derfor det jeg kaller The Sunny Walk: Fra Tyssedalseveien går du opp hele Ragdeveien. Over elven og videre ned igjen på Freimsveien. Dette er bilveier som fører frem til turområdet i Freimslia, Freimsstølen, Rossnoss og videre over til Trolltunga. Fra Ragdeveien har du også muligheten til å gå videre inn på kulturstien over Mannsåker. Ringen er sluttet.
Det var flere som måtte til for å kunne gjøre alle disse turene. Derfor fant jeg yt at vi kunne tilby Google video-opplæring. Bjørn stilte opp og sammen produserte vi en hel del opplæringsfilmer.
Her forklares teknologi. Mulighetene. Dilemmaer. Fremgangsmåte. Og hvordan vi gjenomfører en tur. Alt dette ble lagt på en Blogg hvor alle med tilgang til Googleline kan få førstehånds informasjon og opplæring fra mester Bjørn Heidenstrøm. Om du er litt nysgjerrig kan du sjekke det ut på denne linken.
Så er det på tide å takke.
En takk til Odda kommune som fant midler til å finansiere prosjektet. Og en stor takk til bærehjelperne: May Britt Buer, Sondre Buer, Jostein Kaland, Sjur Øygard, Eivind Øyre Thrones og Christiane Hansen.
En takk til Odda kommune som fant midler til å finansiere prosjektet. Og en stor takk til bærehjelperne: May Britt Buer, Sondre Buer, Jostein Kaland, Sjur Øygard, Eivind Øyre Thrones og Christiane Hansen.
Aktiv Odda
Det hører med til historien at Sjur, Eivind og Christiane går på idrettslinja på Vidergående. Deres ungdomsbedrift heter Aktiv Odda. Dette er et prosjekt hvor de bidrar for å legge til rette for mer tilgjengelighet og synlighet på friluftsliv. Samtidig som de bygger omdømme i lokalmiljøet.
En stor takk til Bjørn Heidenstrøm. Du er inspirerende, proff, gal og nysgjerrig. Du har en visjon og en egen evne til å gå/sykle/svømme/løpe for å nå det store målet: digitalisert friluftsliv for alle. Vi i Odda skal ta vår del av jobben. også deler vi med alle andre.
På turen fra Trollunga og ned tok vi ca 220.000 bilder. Vi har passert en millioner bilder fra alle turene i kommunen. Når alt legges ut på Google Streetview Nature blir det fest i byen. Velkommen til Odda sesongen 2017 :-)
Hærlig:) Må få den kula på besøk flere ganger:)
SvarSlett