onsdag 25. mai 2016

Symfoniske opplevelser for Oddinger

Jeg syns dette bildet sier såååå mye om at vi får det til i Odda - fordi vi kan :-) 
Som kommunal kultursjef skal jeg jobbe for å skape et mangfoldig tilbud i egen kommune. Men alt henger sammen med alt. Det betyr ikke at man skal betale for alt, men samarbeide og legge til rette så godt som mulig. Noen skjer raskt. Andre ting tar tid.

Hardanger musikkfest er et veletablert og og faglig solid tilbud som skjer i nabokommunen vår - Ullensvang. Det er en kammermusikkfestival med høy kvalitet som treffer et smalt lokalt publikum, men: Hva kan man gjøre med det?

Gjør det smale tilgjengelig.


Tora Augestad og Therese Birkelund Ulvo er to dyktige kunstneriske ledere av Musikkfesten. De ser fremover og klarer på en langsiktig måte å utvikle Musikkfesten. Tematiske innhold. Lokalt og nasjonalt. Nytt og gammelt. Rart og kjent. Samt remix.

Alf Magnus Reistad er daglig leder for Hardanger Musikkfest og holder i alle de praktiske trådene.

Hvordan får vi i Odda 450 elever fra fire barneskoler til å oppleve Bergens Filharmoniske Orkester?  Hvordan får vi Bergens Filharmoniske orkester til å spille konsert i Odda kino?Det skjer gjennom:

 • felles forståelse 
 • vilje til samarbeid 
 • stor tilgjengelighet 
 • digitalisert relevant informasjon 
 • brennende ønske om å by på det beste - fordi folk fortjener det! 

Når vi har klart å kombinere disse gjennom et helt år får vi ting til å skje. Nå er vi opptatt av hva som kan skje i 2017.

Barn
1: Vi må ikke måle kunst og kultur i læring, men i opplevelser.

Kulturskolen disponerer DKS-midlene. Vi på kultur kan derfor se helheten i barns møte med kunst og kultur. I tillegg ser både oppvekstsjef og ordfører verdien av store kollektive opplevelser. Ved å gjøre et stort arrangement mulig skapes mer enn enkeltopplevelser.

Kort: Kunst er en mulighet. Kultur skjer uansett. Kvaliteten på kulturen kan variere. Kollektive kunstopplevelser er sjeldne. Kollektive kulturopplevelser skjer uansett. Men det er ikke kunst av den grunn ;-)

Når alle bidrar med midler skapes et eierskapet til opplevelsen som deles med partene. kommunal dugnad om du vil :-)

Det er mange måter å involvere seg i kunst og kulturopplevelser. Vi har alle vært barn og unge. Jeg har opplevd alle varianter.

Det er stor forskjell på:

 • du må være med på en konsert som andre har bestemt 
 • du blir gitt en billett - gratis (smaksprøve) - frivillig å gå
 • du ber om å få en billett 
 • du sparer for å kjøpe en billett 
 • du får kjøpt billetten på tilbud 
 • du kjøper billetten til ordinær pris 
 • du kjøper billetten til blodpris (black market) 
 • du reiser et sted og overnatter - hvor du kanskje får oppleve drømmebandet før konserten - som du ikke har billett til osv.  

Kulturopplevelser er komplekse opplevelser. De innebærer mye mer enn selve kunsten/kulturen. Skal du på bluesfestival er det ikke minst viktig hvem du er der sammen med, enn nødvendigvis hvem du hører på. Drar du på Bruce Springsteen-konsert er det nesten likegyldig hvem du reiser dit sammen med - det blir en kollektiv opplevelse uansett, men best sammen med....!

Reisen, gleden og forventningen. Innfridd eller ikke. Opplevelsen er kulturen. Kunsten er kunsten.

Skoleelevene i Odda fikk en stor felles kulturell opplevelse, som ikke nødvendigvis handler om musikken til Patterson, teksten til Dahl, dirigeringen til Holm eller paukeslagene til Daniel.

Det kan være bussturen, hun i parallellklassen, han fra Ullensvang, sola, hotellet, vikarlæreren eller de vonde skoene.

2: Summen av opplevelser vi forstår er rike liv.

Voksne
Når Harmonien skal spille i Odda kino må vi treffe godt på lokal kulturell forankring. Vår kino. Vår historie. Vår kultur. Lokale krefter. Live = ekte.

En av Norges første spillefilmer ble spilt inn i Sørfjorden i 1926. Hva om vi viser denne filmen på lerretet i vår egen kino - Odda kino? Nykomponert filmmusikk av en Vossing - som sitter i salen? Solist på Hardingfele.

Som Leander Djønne sa det etter konserten: "Dette er en av de sterkeste kunstopplevelsene jeg har hatt".

Ikke bare fordi det skjedde i hans hjemby, men fordi han har studert denne filmen så inderlig nøye. Filmen inneholder actionscener som er filmhistoriske. Det er en perle av en dramatisk historie. Og du blir sittende med en mengde spørsmål etter filmen: Hvordan gikk det?

Men: "Den nye musikken ga filmen en større dybde, og det skjedde live - på scena - foran oss!".

Slik er det når kunst møter kultur og skaper nye opplevelser.

Bergens filharmonien kommer tilbake til kinoen den 5 september, men da er det heldigitalt. Vi er prøvekaniner på Livestream fra Grieghallen i Bergen. Odda er liten, men vi er tilgjengelige - da kan mye gøy skje.

Neste stopp er 5. oktober og Bergens operaen...følg med på www.oddakultur.no  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar