fredag 15. mai 2015
Tur med Lehmkuhl
Da er vi gang med jobben og etter to dager på "hilsefestival", diverse introduksjoner og miljøobservasjon var det klart for litt kulturarbeide. Vi skulle på "tokt" med Statsraad Lehmkuhl og det var kommet en bestilling på underholdning. Skulle det være kulturskolen, sanglaget eller noe helt annet som ble presentert?
Båten Lehmkuhl ble bygget i Bremen og levert i 1914. Murbygningen i Odda sentrum er sentral i Frode Gryttens forfatterskap og feirer i år 100 år. Jeg så for meg muligheten til en "historisk" mashup!
På en et så gammel skip, seilende mellom høye fjell i en smal fjord, skulle 170 gjester spiste reker og kose seg med hvitvin. De tre timene på tokt skulle brytes opp med 15 minutter kulturinnslag etter at maten av fortært og vi snudde båten ute i fjorden.
Her kunne kulturetaten presentere noe nytt for Oddinger og besetning.
Jeg lagde derfor to spillelister på Spotify med Chillout musikk i rolig tempo. Denne spillelista surret på dekk 30 minutter før underholdningen vår startet. Shimeket fra Etiopia og er en av landets beste utøvere i Taikwondo, men han er også DJ. Når han fikk på seg en nydelig Hardanger bunad ble han et yndet fotoobjekt mens musikken surret i bakgrunn.
Vi ser skipet og vi ser bygningen, men hva slags musikk surret rundt i hodene til samtidens største komponister? Hva ble komponert av musikk i 1914 og 1915?
Første sang på programmet ble St Luis Blues March. Komponert i 1915 av blueskomponisten William Hardy. Her fremført av Glenn Millers orchestra. Låta har masse trommespill og ble slik sett en fin introduksjon for meg som har spilt slagverk profesjonelt i 25 år.
Deretter var det klart for den lokale entrepenør og forfatter Audun Melkeråen. Han leste fra sin bok "Sånn Så Eg Huske det...".
Deretter var det klart for litt mer musikk.
Jeg gjorde derfor et hopp fra USA og blues til Tyskland. Inne i det musikalske hodet til Richard Strauss ble Alpesymfoni skrevet ferdig 1915. Musikkstykket varer 1 hel time, men jeg hadde klippet ut 3 minutter fra oppstigningen. Dette er den delen av stykket som gjør at jeg kan høre for meg hvordan det kan føles å nå toppen av Trolltunga...og mens vi lyttet kunne vi se opp på de bratte, høye fjellene på begge sider av skipet!
Deretter leste Audun nok en historie fra sin bok. Publikum humra og lo av den selsomme refleksjonshistorikken til Audun - fritt etter hans egen hukommelse!
Vi avsluttet med verdens mest populære sang fra 1914: Paper Doll. Denne sangen har en selsom historie som på ingen måte beskrievr mitt privatliv, men det sier mye om hva slags musikk folk i Odda og Bremen kan ha hørt på den tiden skipet og murbygningen ble ferdigstilt.
Det var stort mangfold i musikken den gang - som nå. Fra Strauss sitt komplekse verk til Paper Dolls private historie om skuffende kjærlighet og fåfengte dokkeløsning.
Mangfold var det også før i tiden. Det tok bare mye lengre tid før det ble tilgjenglig for folk flest.
I dag gjør teknologien all ny musikk tilgjengelig med en gang. Dersom du leter finner du svarene på internett. I denne nye verden skal vi bygge kulturopplevelser. Krevende, men kanskje enda mer spennende - mulighetene er enorme. Hele verden kommer til Odda - og verden er åpen for Odda.
Deretter var det klart for innseiling og Dj Skimeket skiftet til spilleliste nr to. Her var tempo noe høyere og folk fikk litt mer fart i sine musikalske segl. At vi havnet hjemme hos en kunstinteressert Odding og diskutert UNESCO er en helt annen historie. Engasjementet inspirerer!!!
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar