søndag 31. mai 2015

Sangens- og musikkens dag

Fellesnummer med kor og orkester
Lørdag 30. mai 2015 hadde vi Sangens- og musikkens dag i Odda. Tradisjonelt har denne dagen vært like stor som 1. mai og 17.mai, men de siste årene har den ikke vært markert. Nå ble det satt en stopper for det. Musikkreftene i Kommunen - og nabokommunen - trommet sammen til fest. Hva kan det bli på sikt?

Det er mye aktiviteter i Odda. Flere forskjellige kor, korps, dixiland, tyroler og storband. Når de slår seg sammen blir det et variert og stort program. Når de i tillegg samarbeider blir det spesielt spennende.
1: kor og korps under fellesnummerne. 2: Spetakulært med det høye taket og all naturen som "kaster seg over oss". 3: Sentrale musikalske hjelpere - Eldbjørg og Petru. 
Petru har gjort en enorm jobb med Musikklaget og Eldbjørg tar seg av ledelsen av Tyssedalskoret. Årets fellesnummer ble avslutningen på konserten. Kor og korps fremførte utdrag fra  Orffs Carmina Burana og Verdis Slavekor.

Før jeg skal fortelle om en idé jeg vil dele, kan dere få høre en smakebit fra konsert:Idéer fødes raskt
Det er ikke alle mine idéer som originale, men plassert på rett sted og i rett sammenheng blir en brukt idè som nyfødt!

I Odda i går var det spesielt tre ting jeg la merke til:

1: Valg av sted 
På grunn av det utrygge været ble konserten lagt til Skalltaket. Her var det allerede rigget til fest senere på kvelden og musikere og publikum rykket inn til dekket bord.

Skalltaket skulle vise seg å være glimrende. Akustikken er faktisk svært god. Den enorme høyden gir luft og lite gjenklang. At veggene er borte sier seg selv, og det skaper en dramatisk ramme med fjell, natur og senere kveldslys oppover i fjellsidene fra privatboligene.

En eminent lydmann fulgte med på musikken og løftet frem stemmene så de bar over korpsene. Den gode balansen ble skapt fordi folk er proffe og bruker både ører og utstyr på en god måte.

At Oddingene på denne måten tar det gamle industribygget i bruk til folkefest er suverent. Skalltaket er en flott ramme for inne/ute-arrangementer.

2: Engasjement 
Alle stiller opp. Venner av musikere, familie, naboer og folk som vil oppleve sang og musikk. Stein Egil og Irisfolket kaster seg rundt og setter igang kaffemaskinene sine 5 timer før planen.

Folk lar seg engasjere i musikken, lytter, klapper og responderer på Mihai´s instruksjoner til allsang på sangen Ghostbuster.

3: Involvering
Det er vanlig å fordele rollene på en konsert. Artistene skal øve. Så fremfører de det de har øvd. Publikum skaffer seg billett/adgang, de lytter og klapper på de riktige stedene.

Slik har det vært og vil sikkert også fortsette å være, men vi har noen flere muligheter.

Syng med
Händel Sing-Along er et konsept hvor proft orkester spiller Händels Requiem. Solistene er proffe, men de store korpartiene tas hånd om av publikum selv.

Alle som kjøper billett får tilsendt noter og innøvingshjelp. Det settes opp en prøve tidligere på dagen med pianist og når kvelden kommer blir alle en del av musikken.

Her kan dere se hvordan det kan høres ut:Odda 2016
Hva om alle som kommer til neste års arrangement får muligheten til å være med?

Fellesnummerete kan bli felles - for artister og publikum. Tenk om alle trår til på en gang? Da kan Skalltaket i Odda løfte seg noen ekstra meter.Youtube er et fint sted å lære. Her er f.eks. en film som viser slavekoret MED tekst. Da er det lett for alle å synge med hjemme.Her er en instrumentalversjonen av Slavekoret. Da er det deg og orkesteret - som du kan øve sammen med.

Hva trenger vi?
Jo: Stort orkester. Enormt publikum. Benker og kaffe. Halve Skalltaket.

På Youtube trenger vi å lage istand:
 • En film hvor dirigent Petru filmer seg selv mens han nynner og dirigerer musikkarrangementet. Da kan alle øve og forberede seg på å følge dirigenten hjemme 24/7 (få frem dynamikken).  
 • Lydopptak av orkesteret fra en gjennomgang så alle kan lytte hjemme (få frem dynamikken). 
 • Lydopptak av at en stemme synger sammen med piano akkompagnement så alle kan øve hjemme (få frem dynamikken). 
 • En film med noen vokaltips fra dirigent Eldbjørg Furholt (få frem dynamikken). 
Tror du det blir rått å oppleve dette på neste års Sangens- og musikkens dag? Jeg blir med. Gjør du?

4 kommentarer:

 1. Kul idé med allsang. Hva om vi invitere "new blood" som "Tiebreaker"; "Chronobunny"; "Jitney";"The Fjords"...etc?

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt innspill - det vil skape enda mer bredde i programmet!

   Slett
 2. Veldig bra idè, musikk i Odda`s ører :)

  SvarSlett
  Svar
  1. :-) ...jeg vet dirigentene har fått med seg denne ideen. Nå har vi et år på oss...hvem vet - kanskje den realiseres før tiden!!!!

   Slett