fredag 15. mai 2015

Musikalsk publikum møter kulturskoleelever

Kunsten å klappe musikalsk oppleves i Odda
Odda kulturskole er en av hjørnestenene i kulturlivet i Odda. Det rike musikklivet i byen skyldes både innflyttere, glade amatører, autodidakte talenter og inspirerte kulturskoleelever. Lærerne har en internasjonal bakgrunn og jobber like gjerne med jazz, pop og klassisk, som rock og blues. Hva blir resultatet av slikt mangfold?

Når jeg satt i salen og hørte denne vårkonserten med kulturskolens yngste medlemmer slo det meg nok en gang hvilken unik mulighet dette er for unge. Her får de opptre på en scene - foran en fullsatt sal - omkranset av sine lærere. Det er trygt!

Det betyr enormt mye å ga gode musikalske rammer rundt seg når en som ung solist skal fronte et musikkstykke. Rivende basspill, lekre reharmoniseringer og nystemte gitarer er kanskje ikke det publikum legger merke til, men jeg ser det og hører det. Jeg må derfor gi en ekstra honnør til lærere som engasjert stiller opp og akkompagnerer sine elever. Dette inspirerer elevene til å tørre mer enn de klarer. Alene funker det ikke, men sammen blir det sterkt nok til å imponere en hel sal!

Musikkarrangementene vi hørte var ikke hyllevare. Det var skrevet, utviklet og tilpasset av lærere som kjenner sine elever. Vet hvilket omfang som klinger på instrumentene. Hvordan de passer sammen. Teknisk nivå hos "Per" på 10 og "Kari" på 15. Små detaljer som skaper store opplevelser.

Proff klapping
Og det er ikke bare talentfulle unge på scenen. Etter 30 år som musiker har jeg mange nok ganger opplevd publikum som klapper til musikken på 1 og 3. I Odda klapper derimot publikum på 2 og 4. Det er faktisk ikke så ofte slikt skjer. Det er musikalsk! Som musiker varmer dette mitt hjerte.Perfekt lengde
Konserten var perfekt avstemt med variert program og ypperlig lenge. En time og femten minutter burde være standard på slike forestillinger. Det er forsjovidt og den samme tidsmalen som vi har jobbet etter på barneforestillinger i Oslo. På dette punktet er National Teateret, Det Norske Teater og andre private scener enige.

Smakebit
For de av dere som ikke var på konserten kan dere få en smakebit fra denne filmen. Håper enda flere får lyst til å komme på neste konsert. Honør til elevene ved kulturskole som hadde totalt tre forestillinger denne dag.

1 kommentar:

  1. Tusen takk for fin omtale.
    Det musikalske er sentralt, men likevel viktig og kjekt når det også handlar om kanskje det viktigaste - alle timane bak, og mange, mange detaljar undervegs:-)

    SvarSlett